top of page
374A1294_1920x500.jpg

Δεν μπορώ να καταλήξω ακόμα εάν η Άνδρος γέννησε την αρχοντιά ή η αρχοντιά την Άνδρο αλλά αυτό που διαπίστωσα στο 2ο και πιο εκτενές ταξίδι μου στο απέραντο αυτό νησί είναι ότι εκτός από τα αρχοντικά και τη χώρα υπάρχει ένας τεράστιος άλλος πλούτος που μπορεί να ανακαλύψει ο επισκέπτης.


Το νησί έχει να επιδείξει μέσα στη μακραίωνη ιστορία του και άλλες πλευρές πιο μακρινές και απομονωμένες ενίοτε πιο φτωχικές και ταλαιπωρημένες ή πιο εύφορες και προκομένες. Μέσα από αυτές τις διαφορετικές πλευρές αναδύονται ποικίλα είδη κτισμάτων και κατοικιών που ανάλογα με το μέρος του νησιού και τις συνθήκες ζωής έχουν να επιδείξουν άλλες αρετές και να καλύψουν διαφορετικές ανάγκες. Δείτε παρακάτω μερικές από αυτές, πάρετε ιδέες αλλά και γνώσεις για το τι μπορεί να ''σκαρφιστεί ο άνθρωπος για να επιβιώσει αλλά και να ομορφύνει τις συνθήκες διαβίωσης του.


Περιδιαβαίνοντας τις ορεινές περιοχές δεν γίνεται να μην σταθείς στο τοπίο και τις ιδιόμορφες πέτρες που ξεπροβάλουν μέσα από τους βραχώδεις όγκους. Αυτές οι επίπεδες μεγάλες πλάκες είναι και το βασικό δομικό υλικό των κτισμάτων, των γεφυριών και των φραχτών, είναι η πέτρα τύπου σχιστόλιθος που ομοιάζουν με τις πλάκες Καρύστου.


Φράχτες/ξερολιθιές

Στην Άνδρο παρατήρησα ότι στους φράχτες, που στην εξοχή ονομάζονται ξερολιθιές, εκτός από την οριζόντια τοποθέτηση της πλακέ πέτρας υπάρχουν και μεγάλες πλάκες κάθετα τοποθετημένες.


Ρώτησα και έμαθα ότι οι οριζόντιες ονομάζονται 'παραβολές' και οι κάθετες 'στίματα' και αυτό συνηθίζεται για 3 λόγους: μία κάθετη πλάκα εξοικονομεί πολλές οριζόντιες, επίσης κρατάει την κόντρα στις οριζόντιες που λόγω επικλινούς εδάφους μπορούν να καταρρεύσουν και τέλος γυαλίζει όταν πέφτει το φως επάνω της και δημιουργεί ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα, στολίζει δηλαδή ένα απλό σε άλλη περίπτωση φράχτη και ''τον μεταρέπει σε αριστουργηματικό έργο τέχνης.''


Οι φράχτες αυτοί μπορούν να φτάσουν και στο μπόι ενός ανθρώπου και χτίζονται με μεγάλο πάχος από κοινού από τους ιδιοκτήτες κτημάτων οριοθετώντας σύνορα και δρόμους. (πηγή: περιηγητής και συγγραφέας Παναγιώτης Αναστασόπουλος, βιβλίο: ΚΟΡΘΙ, ο θησαυρός της Άνδρου, εκδόσεις art2face)


Γεφύρια

Photo by: Ioannis Asproyannis


Με το ίδιο υλικό και τη λογική πάντα της οριζόντιας τοποθέτησης χτίζονται και τα γεφύρια. Εδώ η μεγάλες πλάκες βοηθούν πολύ στο χτίσιμο και τη σταθερότητα της καμάρας.


Το παραπάνω γεφύρι, το Γεφυράκι της Μικράς Αγγλίας, έγινε γνωστό τα τελευταία χρόνια λόγω και της ομώνυμης ταινίας του Παντελή Βούλγαρη. Όποιος έχει δει την ταινία “Μικρά Αγγλία” σίγουρα θα θυμάται την σκηνή του φιλιού στο γεφυράκι στο Πισκοπειό. (πηγή: andros-guide.gr)


Συναντήσεις με κρυφούς πόθους και φανερές έλξεις, αντιφάσεις συναισθημάτων, μια γουλιά νερό από το ψνάρι, μια ανάσα, μια σταγόνα τσίπουρο, ένας κόσμος μοναχικών αδιεξόδων..''

''Οι σκηνές που γύρισε εδώ ο Παντελής Βούλγαρης για την ταινία ανανέωσαν το ενδιαφέρον των επισκεπτών και του έδωσαν το όνομα ''Γεφύρι της Αγάπης''.

(πηγή:Kόρθι, Ο θησαυρός της Άνδρου, Παναγιώτης Αναστασόπουλος.


Σύμπλεγμα κατοικιών/μικρό χωριό


Ένας τρόπος συμβίωσης και επιβίωσης είναι σπίτια χτισμένα πολύ κοντά και πολύ στενά συνδεδεμένα μεταξύ τους με σκοπό την αλληλοβοήθεια και την κοινή χρήση κάποιων χώρων όπως του φούρνου, της αποθήκης, του στάβλου, του πατητηριού κλπ.Eδώ βλέπουμε πάλι τις μεγάλες πλάκες να χρησιμεύουν για την κατασκευή δεξαμενών, σαν διαχωριστικά χώρων και φράχτες.

Παρόλο που αυτά τα χωριά βρίσκονται σε γεωργικές περιοχές και απέχουν από τη χλιδή της χώρας έχουν να επιδείξουν πλούσιο εσωτερικό και καλαίσθητο διάκοσμο με περίτεχνα ταβάνια , έπιπλα, τζάκια και διακοσμητικά αντικείμενα.


Περιστεριώνες


Οι Περιστεριώνες είναι πέτρινα κτίσματα που συναντάμε στις Κυκλάδες και πιο συστηματικά στην Τήνο και στην Άνδρο. Είναι επινόηση των Λατίνων και προορίζονταν για εκτροφή περιστεριών με σκοπό την πώληση του κρέατος αλλά και των περιτομάτων.


Με το πέρασμα των αιώνων τα κτίσματα αυτά απέκτησαν πιο περίτεχνη και πλούσια διακόσμηση που αποτελεί σήμερα έμπνευση για ζωγράφους και κάθε είδους καλλιτέχνες και φωτογράφους.
Αιμασιές

Αιμασιά ή αμασιά ή μασιά και αντιστοίχως αιμασά: επίτευγμα ειδικής τεχνικής που απαντάται στην Άνδρο σε όλες αυτές τις λεκτικές εκδοχές. Καταγράφεται και στην Τήνο αλλά και στην Σκιάθο αφού επανειλημμένα την αναφέρει o Παπαδιαμάντης.*** Είναι όντως περίεργο ότι η λέξη δεν υπάρχει στην ηπειρωτική Ελλάδα.

(πηγή: ΑΝΔΡΟΣ-Historia


Οι αναβαθμίδες αυτές κατασκευάζονται με τη βοήθεια της πέτρας και του χώματος και είναι ανθρώπινα επιτεύγματα που ουσιαστικά δείχνουν την ανάγκη των κατοίκων των νησιώτικων αγροτικών περιοχών να αυξήσουν τις επίπεδες καλλιεργητικές εκτάσεις. Υπάρχουν ολόκληρα χωριά που είναι χτισμένα επάνω σε αιμασιές όπως το χωριό Κοχύλου.


32 views0 comments

filosofi


Δείτε παρακάτω πως να στήσετε τα ράφια στη βιβλιοθήκη σας,

στο καθιστικό ή στο υπνοδωμάτιο σας ‘like a pro’.


halfwaywholeistic.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

=============================================================


  1. Επαναλάβετε σε κάθε ράφι ένα είδος αντικειμένου, ένα υλικό ή μία φόρμα τηρώντας μία τριγωνική διάταξη (βλ. photo) ώστε να δημιουργήσετε μία οπτική αρμονία και ισορροπία (πχ επαναλάβετε κορνίζες, φυτά, ένα χρώμα ή ένα υλικό όπως χρυσό ή ψάθα/ξύλο).Steinitz


thelifestyledco


2. Εάν σας αρέσει το minimal, ακολουθήστε τον κανόνα των 3. Φροντίστε να αφήνετε ελεύθερο χώρο για να κάνετε τη σύνθεσή σας πιο ανάλαφρη και το οπτικό αποτέλεσμα πιο ξεκούραστο αναδεικνύοντας περισσότερο τα αντικείμενα. Oυσιαστικά ακολουθείτε τον κανόνα των τριών και χωρίζετε νοητά το ράφι σε 3 κάθετα μέρη και κρατάτε το μεσαίο πιο άδειο.maarta_home


hudsonhome.co.uk


3. Συνδυάστε βιβλία, σε κάθετη και οριζόντια διάταξη, μαζί με αντικείμενα ώστε να δημιουργήσετε την ψευδαίσθηση του ύψους και ένα ενδιαφέρον οπτικό αποτέλεσμα.

Χρησιμοποιήστε επίσης τα βιβλία για βάση ανύψωσης και ανάδειξης πολύ μικρών και πολύτιμων αντικείμενων.houzz.com

ltk.app.link4. Τοποθετήστε ψηλές κορνίζες με πίνακες και φωτογραφίες για να ενισχύσετε την ψευδαίσθηση του ύψους αλλά και του βάθους καθώς τα θέματα στις φωτογραφίες ή τους πίνακες ζωηρεύουν την οπτική εικόνα.miaparres


beautyrevival


5. Kαι για το τέλος σας άφησα το ωραιότερο και το πιο τολμηρό


Δημιουργήστε μία γωνιά gallery: Συγκεντρώστε κάποια αγαπημένα αλλά ετερόκλητα κομμάτια μικρής και μεγάλης αξίας που δεν ξέρετε πως να τα στήσετε. Εάν ακολουθήσετε τους παραπάνω κανόνες του τριγωνικού στησίματος και της ροής των υλικών, των χρωμάτων ή των σχημάτων αλλά και μεγεθών ώστε να δημιουργήσετε ισορροπία, μην φοβηθείτε να τα ενώσετε, το αποτέλεσμα θα είναι έντονο και ενδιαφέρον.cindyhattersleydesign

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------=================================================================
Thelifestyledcorustiklivingwww.filosofi.gr

50 views0 comments

Πες το Ethnic, πες το Boho, όπως και να το πεις η διακόσμηση με έμπνευση από την παράδοση ήρθε για να μείνει. Μας ταξιδεύει, μας ηρεμεί, μας φέρνει σε επαφή με υπέροχα φυσικά υλικά, με παραδοσιακά μοτίβα που αγγίζουν τον πολιτισμό μας αλλά και την ψυχή μας.


Δες εδώ 10+1 ιδέες για να δημιουργήσεις με επιτυχία χαρούμενους ζωηρούς χώρους σε ύφος boho Ethnic Chic. Απαραίτητα υλικά τα ψάθινα πλεκτά καλάθια και πιατέλες τοίχου, τα κεραμικά και τα υφαντά αντικείμενα καθώς και τα αποξηραμένα φυτά και λουλούδια.


Όλη η παλέτα αποχρώσεων του τυρκουάζ που φτάνει στα όρια του γαλάζιου είναι σε απόλυτη αρμονία με τη ζεστή teracotta και τα ζεστά μπεζ ιβουάρ όπως ακριβώς ο ουρανός με τη γη και το χώμα. Ένας χώρος που 'μυρίζει' ξένοιαστα καλοκαιρινά μεσημέρια.


Το ίδιο ύφος υιοθετήστε και στη βεράντα συνδυάζοντας το φυσικό της ψάθας με μπλε λευκά υφαντά υφάσματα και φυτά και φύγαμε για καλοκαίρι!O πράσινος καναπές είναι η τελευταία τάση στο καθιστικό και ταιριάζει 'γάντι' σαν σκηνικό για τα ethnic boho ριχτάρια και μαξιλάρια σας. Συνδυάζεται τέλεια με φυτά και ψάθινα αλλά και ζωηρόχρωμα κόκκινα και μπορντώ.

stephanierutledge.webpTο λευκό στους τοίχους και στα έπιπλα είναι απολύτως ιδανικό εάν θέλετε να πειραματιστείτε με mix&match χρώματα και στυλ στα υφάσματα και ethnic oriental αντικείμενα. Κάνει το αποτέλεσμα πιο φρέσκο και ανάλαφρο ενώ ενσωματώνει το βαρύ ethnic ύφος στο σύγχρονο διαμέρισμα.


Δείτε εδώ πόσο ιδανικά αναδεικνύονται τα παραδοσιακά υφαντά κιλίμια, τα βαριά κεντητά μαξιλάρια και τα ξύλινα μικροέπιπλα του χωριού μέσα σε έναν λευκό minimal χώρο.2 απαραίτητα στοιχεία για ethnic ατμόσφαιρα είναι τα ψάθινα στους τοίχους και τα υφαντά μαξιλάρια με διάφορες υφές και χρώματα. Επάνω σε έναν ανοιχτόχρωμο τοίχο μπορείτε να ''φορτώσετε'' όσο χρώμα αντέχετε.Το πράσινο της μέντας είναι επίσης ένα ιδανικό χρώμα για να αποτελέσει background στα ζωηρά ethnic χρώματα και μοτίβα και δένει άριστα με τα φυτά και τα ξύλινα έπιπλα. Eμείς βλέπουμε ότι προσθέτει και μία vintage retro νότα μέσα στο χώρο αλλά και φρέσκο νεανικό 'teenage' τόνο.Ένα νεανικό χαρούμενο δωμάτιο που εκτιμά τα παραδοσιακά Ελληνικά αντικείμενα. 'Χτίστε' επάνω στο μαύρο φόντο ένα μωσαϊκό με έντονα χρώματα και βγάλτε από το ντουλάπι το υφαντό κιλίμι και τα μαξιλάρια της γιαγιάς. Απαραίτητες πινελιές τα φυτά και τα διάφανα γυάλινα βάζα που θα ελαφρύνουν την ατμόσφαιρα.

www.filosofi.grΈνας πιο ήσυχος natural και σίγουρος συνδυασμός για chic αποτέλεσμα είναι το 'δέσιμο' των αποχρώσεων του μπεζ της άμμου, του λευκού και του μαύρου με φυσικά υλικά όπως η ψάθα και το ξύλο. Χαλαρώστε και ταξιδέψτε μέσα σε μία 'ήσυχη' ατμόσφαιρα με ήρεμα χρώματα που όμως θα αναδείξουν τα ethnic ασπρόμαυρα μοτίβα στα αντικείμενα σας. Ιδανικό για καθιστικό, κρεβατοκάμαρα και μπάνιο. Απαραίτητα τα ψάθινα στον τοίχο, τα υφαντά ριχτάρια και τα κασπώ με πολλά φυτά εσωτερικού χώρου.
Στο ίδιο ύφος αναμείξτε το μπεζ της ψάθας και τα φωτεινά ιβουάρ με terracotta και 'σπάστε' τα γήινα με γκρι ανθρακί για πιο σύγχρονο αποτέλεσμα. Στα απαραίτητα για την ολοκλήρωση του στυλ ο ψάθινος καθρέφτης, τα πλεκτά ψάθινα κασπώ με πράσινα φυτά και παχύφυτα αλλά και τα κεραμικά αντικείμενα στο φυσικό του πυλού.

www.filosofi.gr
51 views0 comments

Blogger : The home traveller

Όλα ξεκίνησαν από μία ιδέα να ταξιδέψουμε, να ανακαλύψουμε, να εμπνευστούμε, να διακοσμήσουμε

bottom of page