top of page

Μία ιστορία για ένα σπίτι μουσείο, έναν ναό της ρουστίκ λιτής κομψότητας στην Καρδαμύλη

Updated: Oct 3, 2021

Διαβάστε περισσότερα και δείτε ιδέες διακόσμησης από τους κορυφαίους του είδους


Το μονοπάτι που οδηγεί στο σπίτι είναι σκιερό και καλυμμένο από ένα παχύ στρώμα από φύλλα βελανιδιάς και ελιάς.

Τη πρώτη φορά το πάτησα με δέος και ανυπομονησία να ξεχυθώ στο σπίτι, να το ρουφήξω όλο με τα μάτια μου, τη μηχανή μου αλλά και το μπλοκ ζωγραφικής μου.

Και ήρθε η πρώτη απογοήτευση μπροστά σε μία πόρτα κλειστή χωρίς πληροφορίες για ωράρια, τηλέφωνα ή οτιδήποτε άλλο.


Βρήκα τα τηλέφωνα και μετά από προσπάθεια μία αποφασισμένη φωνή με επιβεβαίωνε ό,τι φέτος το καλοκαίρι δεν θα μπορέσω να το επισκεφθώ.

Παραπονέθηκα, γκρίνιαξα αλλά η πανδημία χτύπησε και αυτές τις ίδιες τις περιηγήσεις. 'Αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας και χωρίς εξαιρέσεις'.


Διάβασα ότι αυτό το ήσυχο μονοπάτι πατήθηκε από διάφορες προσωπικότητες της διανόησης και των γραμμάτων αλλά και από ντόπιους που φιλοξενήθηκαν σε αυτό το σπίτι.

Είναι το σπίτι που κατέληξε να κατοικήσει, αφού γύρισε πάμπολες χώρες και βίωσε πολλές περιπέτειες, ο φημισμένος Άγγλος περιηγητής και συγγραφέας PATRICK LEIGH FERMOR.

Εδώ έστησαν πρώτη φορά τη σκηνή τους ανάμεσα στα λιόδεντρα μαγεμένοι από το τοπίο και έζησαν με τη σύντροφό του έως το τέλος της ζωής τους.


Άρα τι άλλο μου έμενε, να αποδεχθώ τα γεγονότα και να κάτσω έξω με τις ώρες, κάτω από τις σκιές, να κοιτάζω από το πλάι το κτήριο/γραφείο με την πέργκολα για να το ζωγραφίσω, να το φωτογραφίσω και ό,τι άλλο μπορούσα προκειμένου να το χορτάσω.


Η αισθητική του σπιτιού είναι βαθιά επηρεασμένη από τον περιβάλλοντα χώρο και όλο το σπίτι είναι προσανατολισμένο για να ατενίζει τον ορίζοντα

που απλώνεται στα πόδια του και πέρα μπροστά από τα απότομα βράχια που οδηγούν με πέτρινη σκάλα στην απόμερη βραχώδη παραλία. Φυσικά η επιλογή του σημείου δεν ήταν καθόλου τυχαία.Παρακάτω σας δίνω πληροφορίες και φωτογραφίες σχετικά με το εσωτερικό από άλλες ιστοσελίδες και από τη σελίδα του μουσείου Μπενάκη.


‘Το μεγάλο πέτρινο σπίτι αποτελούμενο από ένα κεντρικό οίκημα, τρία επιπλέον κτίσματα και ξενώνα ήρθε τελικά να δέσει με τη φύση αρμονικά, καθώς ο ίδιος το φανταζόταν.'

Φωτογραφία από το τζαμωτό πριν την ανακαίνιση.


Ο ίδιος χώρος μετά την ανακαίνιση σε πιο ανάλαφρο στυλ

(φωτό Gastronomos_tzamoto)


Ένα αγροτικό οίκημα με μεγάλους ανοιχτούς χώρους «και βιβλία για ζωγραφική, γλυπτική, αρχιτεκτονική, πουλιά, θηρία, ερπετά, ψάρια και δέντρα», όπως γράφει ο ίδιος ήταν η βασική αρχή για τη δημιουργία του.


Και πράγματι, οι εντοιχισμένες βιβλιοθήκες έφθαναν ως την οροφή σχεδόν. Γι΄ αυτό το ζευγάρι χρησιμοποιούσε ένα κοντάρι από ελεφαντόδοντο για να κατεβάζει τα βιβλία από τα πάνω ράφια.

Η σχέση τους κρατούσε πολλά χρόνια, αφού με την εξαιρετικής ομορφιάς Τζόαν είχαν πρωτογνωριστεί το 1944 στην Αίγυπτο αλλά παντρεύτηκαν μόλις το 1968 και αφού πλέον είχαν εγκατασταθεί την Καρδαμύλη.


Ένα μεγάλο παραλληλόγραμμο τραπέζι με πλακάκια από το Μαρόκο για τα μεγάλα γεύματα και τις μεγάλες συζητήσεις.Το Μαροκινού ύφους τζάκι στο γραφείοΗ ρουστίκ κουζίνα (φωτό kardamilivillas)Άλλοι βοηθητικοί χώροι με ethnic χρώματα επάνω σε λευκές επιφάνειες (φωτό catisart.gr)Καθιστικό (φωτό kardamilivillas)


Σήμερα το σπίτι έχει δωρηθεί στο Ίδρυμα Μπενάκη και αφού ανακαινίσθηκε με σεβασμό σε συνεργασία με τον Όμιλο Aria Hotels και με γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, δέχεται επισκέπτες

αλλά και τυχερούς που το ενοικιάζουν για να κάνουν τις διακοπές τους μέσω του Άρια Hotels κατά τους θερινούς μήνες.

Φωτογραφίες από τις ανακαινισμένες κρεβατοκάμαρες (lifo)And last but not least…


Το σπίτι, γνωστό παγκοσμίως ως Οικία πλέον Patrick & Joan Leigh Fermor και από την ταινία «Πριν τα μεσάνυχτα», που γυρίστηκε στην Καρδαμύλη το 2012 με τον Ιθαν Χοκ και την Ζιλί Ντελπί, έχει αρχίσει ήδη μια καινούργια ζωή.


H ταινία είναι η 3η από την τριλογία ταινιών “Before” με πρωταγωνιστές τον Ίθαν Χοκ και την Ζυλί Ντελπί, της οποίας τα γυρίσματα έγιναν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα με πολλές σκηνές στο σπίτι της Καρδαμύλης (2012) και με συμμετοχή της Ξένιας Καλογεροπούλου σε μία μεταξύ άλλων φανταστική σκηνή και ερμηνεία στην κουζίνα του οικήματος.

Ως φόρος τιμής, η φιγούρα του συγγραφέα και ιδιοκτήτη του σπιτιού είναι διακριτικά εμφανής μέσα στην ταινία μέσω ηθοποιού που τον υποδύεται.


Προηγήθηκαν το Πριν το ξημέρωμα (Βιέννη, 1995) και το Πριν το Ηλιοβασίλεμα (Παρίσι, 2004). Δείτε τα.


Eλπίζουμε να δούμε πολλές ακόμα μέχρι τα γεράματα των πρωταγωνιστών και να είναι γυρισμένες στην ειδυλλιακή μας χώρα.


959 views1 comment

1 commentaire


Δεν πειράζει. Ευκαιρία να ξαναπάς σε αυτό το φανταστικό μέρος.

J'aime
bottom of page