top of page
Writer's pictureGM for FILOSOFI

H τέχνη του κόμπου - macrame

Ένας τόσο δα μικρός κόμπος, τόσο απλός στη σύλληψή του αλλά και τόσο διακοσμητικός.

Στην Τήνο υπάρχει ένα μοναστήρι Ουρσουλινών Μοναχών που στέγαζε και σχολείο Θηλέων μέχρι το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Μέσα εκεί οι μαθήτριες διδάσκονταν μεταξύ άλλων και την τέχνη του macrame που έφτασε πιθανολογείται από τους Άραβες στην Ευρώπη και την υιοθέτησαν σε πολλές χώρες όπως και στη Γαλλία. Οι καλόγριες και το προσωπικό που ερχόνταν από τη Γαλλία δίδαξε την τέχνη αυτή στις νεαρές μαθήτριες. Η εικόνα που αντίκρισα μέσα στο εργαστήριο υφαντικής και μακραμέ και το ημίφως που επικρατούσε με μετέφερε μαγικά μέσα στο χρόνο. Το φαντάστηκα να σφίζει από ζωή, να αντηχούν παντού χαρούμενες φωνές κοριτσιών που φτιάχνουν μακραμέ τσαντάκια και άλλα εργόχειρα (φωτό).


kg macrame



Στην υπόλοιπη Ελλάδα η τέχνη του κόμπου συναντάται σε κρόσια και σε τελειώματα εργόχειρων σε όλες τις περιοχές και στην Κρήτη. Ευτυχώς αυτή είναι μία τέχνη που έχει επανέλθει και την μαθαίνουν πολλοί νέοι χειροτέχνες οι οποίοι ζουν από αυτό.

Επινοούν διάφορα διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα ενώ θα ξεχωρίσω τα κρεμαστά για τον τοίχο που καλύπτουν πολύ τις αναζητήσεις μου για επιτοίχια διακόσμηση.

Εργαστήρια για έμπνευση 2manis, kg-macrame.


68 views0 comments

Comments


bottom of page